Szybka odpowiedź
Tryb incognito/prywatny zapobiega zapisywaniu historii przeglądania, cookies i danych formularzy na Twoim komputerze po zamknięciu okna. Nie ukrywa jednak Twojej aktywności przed dostawcą internetu, pracodawcą (w sieci firmowej) czy odwiedzanymi stronami.
Co robi, a co nie
| Tryb incognito | |
|---|---|
| Zapisuje historię na dysku | Nie |
| Zapamiętuje cookies po zamknięciu okna | Nie |
| Ukrywa aktywność przed dostawcą internetu (ISP) | Nie |
| Ukrywa aktywność przed administratorem sieci firmowej/szkolnej | Nie |
| Chroni przed śledzeniem przez odwiedzane strony w czasie sesji | Częściowo — sama strona wciąż widzi Twój adres IP |
Kiedy warto go używać
Do logowania na drugie konto na tej samej stronie bez wylogowywania pierwszego, do sprawdzania cen bez wpływu algorytmów personalizacji, albo do przeglądania na wspólnym/publicznym komputerze bez zostawiania śladu.